Priebeh pojednávania 8.11.2013 Okresny súd BA I.

Združenie veriteľov PDSI, so sídlom Moyzesova 3, 811 05 Bratislava – Staré Mesto, IČO: 422 70 197


V Bratislave dňa 14.11.2013

Vážení členovia a veritelia PDSI,

viacerých prirodzene zaujíma priebeh a výsledok pojednávania vo veci tzv. veľkej žaloby o náhradu škody 63 163 426,03 Eur s prísl. voči NBS vedenej p. Letkovským (správcom konkurznej podstaty), ktoré sa uskutočnilo dňa 08.11.2013 na Okresnom súde  Bratislava I. Vzhľadom na to, že sme sa zúčastnili tohto pojednávania, týmto listom, by sme vás radi informovali, ako prebiehalo.

Po začatí pojednávania dostala slovo právna zástupkyňa navrhovateľa, čiže správcu konkurznej podstaty – pána Letkovského. Právna zástupkyňa správcu navrhla na doplnenie dokazovanie tie isté dôkazy, ako aj počas predchádzajúceho pojednávania, a to:
vypočutie 2 svedkýň – zamestnankýň obchodníka s cennými papiermi Capital Invest o.c.p., a.s., ktoré mali zriadené dispozičné právo k účtu PDSI,
vypočutie pána Nosáľa, ktorý je viackrát spomínaný v denníku makléra, ktorý bol ako dôkaz vykonaný na predchádzajúcom pojednávaní,
predloženie licencií obchodníka s cennými papiermi Capital Invest o.c.p., a.s.
vypočutie zamestnanca NBS, ktorý vykonával kontrolu obchodníka s cennými papiermi Capital Invest o.c.p., a.s. v roku 2007.

Vykonanie týchto dôkazov malo podľa vyjadrení právnej zástupkyne správcu objasniť z akého dôvodu mali uvedené osoby zriadené dispozičné právo k účtu PDSI vedenému obchodníkom s cennými papiermi a taktiež preukázať, že Capital Invest, o.c.p., a.s. spravoval portfólio PDSI.

Poverená zástupkyňa NBS sa vyjadrila, že navrhované dôkazy považuje za neopodstatnené. Odôvodnila to tým, že ak by dochádzalo k výberom z účtu PDSI vedeného obchodníkom s cennými papiermi a k nakladaniu s týmito finančnými prostriedkami existovali by o tom listinné dôkazy – účtovné doklady.

S týmto tvrdením sa stotožnila aj sudkyňa, ktorá odmietla vykonať dôkazy navrhované správcom konkurznej podstaty.

Na základe všetkých doteraz vykonaných dôkazov sudkyňa napokon rozhodla a žalobu zamietla. Toto rozhodnutie odôvodnila tým, že nebol preukázaný nesprávny úradný postup NBS pri dohľade nad finančným trhom, pretože podľa nej NBS postupovala v medziach zákona o dohľade. Taktiež podľa nej nebola preukázaná príčinná súvislosť medzi konaním, resp. nekonaním NBS a vznikom škody.

Správca konkurznej podstaty sa môže voči tomuto rozsudku odvolať do 15 dní, čo spôsobí, že rozhodnutie nenadobudne právoplatnosť a konanie bude pokračovať na Krajskom súde v Bratislave.

Znamená to, že takzvané prinavrátenie finančných prostriedkov cestou sporu PDSI cez osobu p. Letkovského je doteraz bezvýsledné.

Týmto, by som sa chcel zároveň poďakovať všetkým našim členom a sympatizantom za podporu, ktorú dostávame a sme  presvedčení, že pravda zvíťazí.

So želaním iba toho najlepšieho,

Mgr. Filip Hochel
Predseda Rady Združenia veriteľov PDSI

Tento obsah bol zaradený v Vstupná stránka. Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Priebeh pojednávania 8.11.2013 Okresny súd BA I.

  1. som /bola/ som členkou PDSI ,mám aj zmenky.mám záujem prihlásiť sa do združenia

    veriteľov PDSI,stačí iba tento oznam cez elektr.poštu,alebo máím poslať aj písomnú

    prihlášku?

    • admin povedal:

      Dobry den p.Valova,

      komentar na stranke nestaci. Prosim aby ste nam poslali aj vyplnenu a podpisanu prihlasku.
      Na stranke je k dispozicii prihlaska, ako aj stanovy, ktore si mozete precitat.

      S pozdravom
      L.Pasztorova
      asistentka
      Zdruzenie veritelov PDSI

Pridaj komentár